Sprekers Symposium 2025

Dr. Hans Hobbelen
Dr. Hans Hobbelen is lector veroudering en paramedische zorg aan de Hanzehogeschool Groningen. Daarnaast is hij president van de International Association of Physiotherapists working with Older People (IPTOP, official subgroup of World Physiotherapy). Hans is in 1987 afgestuurd als fysiotherapeut en heeft 22 jaar praktijkervaring in een verpleeghuis. In 2001 is hij als bewegingswetenschapper afgestudeerd aan de Universiteit Maastricht en in 2010 is hij op het onderwerp ‘paratonie’ gepromoveerd aan diezelfde universiteit. Sinds 2012 is hij lector in Groningen waar zijn onderzoekslijnen zich vooral richten op de kwetsbare ouderen en ouderen met dementie.
Tijdens het symposium zal hij vertellen over paratonie bij dementie.
Meer over de lezing
Dementie, met als voornaamste oorzaak de ziekte van Alzheimer, wordt in het algemeen vooral gezien als een ziekte waarbij cognitieve problemen optreden. Dat er ook al in een vroeg stadium motorische stoornissen optreden is veel minder bekend. In deze lezing wordt ingegaan op de motorische problemen bij dementie en paratonie in het bijzonder.

Lianne Tammenga
Lianne Tammenga is verpleegkundig specialist GGZ bij het Expertisecentrum Bijwerkingen en redacteur bij Psyfar VS. Ze heeft zich gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van bijwerkingen bij
psychofarmacagebruik. Met name bewegingsstoornissen is een onderwerp waar zij zich veel mee bezig houdt. Tijdens het symposium zal zij komen vertellen over door medicijnen geïnduceerd parkinsonisme.
Meer over de lezing
Binnen het landelijk expertisecentrum voor bijwerkingen van GGz Centraal zien we patiënten met klachten als gevolg van psychofarmaca. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bewegingsstoornissen, metabole ontregelingen en seksuele functiestoornissen. Medicatie-geïnduceerde bewegingsstoornissen komen regelmatig voor. De meest voorkomende acute bewegingsstoornis is parkinsonisme, dat wordt gekenmerkt door bradykinesie, rigiditeit en een rusttremor.
In deze presentatie richten we ons op parkinsonisme en bespreken we tevens het onderscheid met de ziekte van Parkinson.

Sabine Schootemeijer
Sabine Schootemeijer is bewegingswetenschapper. Onlangs verdedigde ze haar proefschrift “Promoting Physical Activity in Parkinson’s disease: Towards scalable interventions”.
Bewegen is voor iedereen goed voor de gezondheid, maar heeft misschien wel specifieke gezondheidsvoordelen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Sabine zal het toenemende bewijs voor het positieve effect van bewegen bij parkinson bespreken. Tevens zal ze de bespreken hoe technologie wellicht kan helpen om mensen met parkinson meer aan het bewegen te krijgen.

Sanne de Ruiter
Sanne de Ruiter is klinisch geriater bij het Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ).
Tijdens het symposium zal zij vertellen over de opzet van de valpoli in het NWZ en inhoudelijk stil staan bij syncope.

Hans Zwerver
Prof. dr. J. (Hans) Zwerver is werkzaam als sportarts bij de afdeling sportgeneeskunde (SportsValley) in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar Sport- en Beweeggeneeskunde verbonden aan het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Tijdens het symposium vertelt hij over “Bewegen op recept”.
Meer over de lezing
Regelmatig actief bewegen en minder stilzitten dragen bij aan preventie van en een gunstiger beloop van diverse chronische aandoeningen. Ook helpt het ouderen om langer zelfstandig te blijven functioneren en minder te vallen. Verrassend genoeg wordt deze vorm van evidence-based-medicine nog maar heel weinig toegepast in de zorg. Het bespreken van een actieve leefstijl heeft nog nauwelijks plek in de reguliere zorg en zit vooralsnog niet in het therapeutisch arsenaal van zorgprofessionals. Net als medicatie zou Bewegen veel meer en vaak ook meer gepersonaliseerd moeten worden voorgeschreven. In deze lezing komen indicaties, werkingsmechanisme, contra-indicaties, waarschuwingen en voorzorgen, interacties met andere medicatie en bijwerkingen van het medicijn bewegen aan bod. Tevens zal de ‘Beweegreis’, van starten met bewegen in de zorg tot zelfstandig sporten/bewegen in de thuisomgeving aan bod komen. Na deze lezing heeft u hopelijk ook een beter beeld van wat sportgeneeskunde is en wanneer samenwerking tussen specialist ouderengeneeskunde en de sportarts geïndiceerd is.

Anne Lubbe
Anne Lubbe verzorgt een workshop over ervaringen van de GR-revalidant met een VR-bril.